Obecně o Filatelii

5 hlavních důvodů, proč uvažovat o sbírání poštovních známek

Zdražování, inflace a celková ekonomická nejistota nutí přemýšlet, jak se do budoucnosti co nejlépe zajistit. Filatelie je jednou z možností, jak uložit úspory, aby vám něco zbylo a ještě jste na tom vydělali. Sbírání poštovních známek má řadu dalších zajímavých výhod. Přesvědčte se o nich v článku. 

Obsah článku

  • Co je to filatelie a investiční filatelie
  • 1. Díky investiční filatelii své peníze zhodnotíte ročně 8 %
  • 2. Prodej známek je velmi rychlý a jednoduchý
  • 3. Filatelie zachová hodnotu peněz, ale znamená i výdělky
  • 4. Investice do sběratelských známek má smysl i na 5 let
  • 5. S investiční filatelií může začít každý

Co je to filatelie a investiční filatelie

Filatelie je obor, který se zabývá sbíráním poštovních známek a kolků. Filatelisty zajímá vzhled známek, jejich výroba nebo použití po vydání danými poštovními úřady. Ale pozor. Filatelie je poměrně široký pojem. 

Filatelista totiž nemusí nutně vlastnit sbírku známek. Může ho zajímat jenom studium známek nebo vývoj cen. Proto je důležité rozlišovat mezi pojmy filatelie a investiční filatelie, mezi kterými je značný rozdíl. 

Investiční filatelie jako koníček i byznys

Investiční filatelista se věnuje sbírání vzácných poštovních známek. To znamená, že je ve většině případů fyzicky vlastní. Kupuje tedy takové známky, které přinesou určité zhodnocení. Může tak jít o uchování hodnoty peněz nebo v dlouhodobém horizontu o výdělek. Níže se dozvíte, že investiční filatelii se díky naší službě může věnovat naprosto každý. 

Oba typy filatelie však mohou bavit. Pokud chcete na vzácných známkách vydělat, tak to neznamená, že to nemůže být koníček. Vlastně jde o ideální situaci, když vás sbírání vzácných známek baví a ještě na tom získáte… 

Zajímavost: Nejproslulejších známek je jen pár kusů

Světově nejznámější známkou je tzv. Modrý mauritius. Se svým červeným sourozencem byl vytištěn v roce 1847 jako první emise stejnojmenné britské ostrovní kolonie. Jedná se o vůbec první známky britské koloniální říše vydané mimo vlastní Velkou Británii. 

Známky jsou vzácné hlavně z toho důvodu, že byly vydány ve značně omezeném množství. Každá vyšla pouze v počtu 500 kusů. 

Původně byly vydány s nápisem „post office“. Právě tato série je nejvzácnější. Modrý mauritius měl hodnotu dvou pencí a s nápisem „post office“ ho dnes existuje jen 12 exemplářů. Červený mauritius měl hodnotu jedna penny a známo je 14 exemplářů.

Podívejte se, jaké vzácné známky se hodí mít v investičním portfoliu>>

Díky investiční filatelii své peníze zhodnotíte ročně 8 %

Investovat můžete do čehokoliv. Například si založit spořící účet nebo vložit peníze do realitního fondu. Výhoda filatelie spočívá v tom, že růstový trend je velmi stabilní a ročně se pohybuje kolem 8 %. Inflace stále roste a v nestabilní ekonomice můžete dokonce pozorovat růst některých unikátních investičních známek až o 20 %. Mnoho investorů totiž zjistilo, že filatelie je jednou z možností, jak bezpečně uložit své peníze. 

Zajímavost: Investování do známek zažívá boom

Na Aukro.cz se v letech 2018 až 2020 v kategorii filatelie „otočilo“ na 153 milionů korun. To je dáno právě investičním potenciálem vzácných známek. Poštovní známky lze kupovat a prodávat přes aukční domy, na burzách sběratelů, prostřednictvím sociálních sítí nebo zmíněných online tržišť.

Jak si vede filatelie například ve srovnání s investováním do realit? Aktuálně se můžete například u bytů dostat na výnos cca 3 % ročně po zdanění. Prodej nemovitostí se navíc řídí přísnými daňovými pravidly. U známek nic takového není. Pokud nejde o předmět podnikání, jde o prodej movité věci a ten je osvobozen od daně z příjmu.

Prodej známek je velmi rychlý a jednoduchý

Časem může dojít naopak na prodej investičních známek. Proto je dobré vědět něco o likviditě. Ta je různá a závisí na na poptávce a významnosti známky. Kvalitní a výjimečné známky lze díky vysoké poptávce prodat řádově do několika hodin. A to v případě přímého osobního prodeje. 

Pokud byste k prodeji chtěli využít aukčního domu nebo webového aukčního portálu, pak je to otázka několika dní. I zde je však nutné počítat s aukčními poplatky jako při nákupu. Každopádně je dobré vědět, že v případě potřeby můžete sbírku vzácných známek snadno prodat a získat své peníze. 

Filatelie zachová hodnotu peněz, ale znamená i výdělky

To, že investiční filatelie jde proti inflaci a znamená bezpečné uchování hodnoty peněz, je neoddiskutovatelné. Například klasické známky z USA a speciality z britských kolonií prokazatelně udělaly za deset let tržní výnos 300 %. To je aktuálně ve známkách nejlepší investiční výkon. Jsou to ovšem vybrané známky, je to promile celého filatelistického korpusu. 

Každopádně lze říci, že sbíráním poštovních známek můžete vydělat. Investiční známky jsou sice jako komodita složitější než zlato nebo diamanty, ale pokud máte dost informací, je jisté, že známky přitahují poptávku nepřetržitě. Dolů půjdou jen těžko.

Investice do sběratelských známek má smysl i na 5 let

U investiční filatelie je třeba počítat se střednědobým horizontem investice, což je přibližně 3 až 5 let. To znamená, že poměrně za krátkou dobu můžete získat velice zajímavé zhodnocení. Při současné vysoké poptávce po vzácných známkách se můžete dostat s přehledem nad výše uvedených 8 %. 

I když je v současnosti míra inflace vysoká, lze předpokládat, že se postupně začne vracet na své původní hodnoty. V praxi z toho vyplývá, že čím déle do známek bude investovat, tím více na nich vyděláte. 

S investiční filatelií může začít každý

Krása investiční filatelie spočívá také v tom, že se jí může věnovat úplný začátečník i zkušený investor. Existuje totiž několik cest, jak se ke kvalitní sbírce poštovních známek propracovat:

Sbírání poštovních známek s dostatkem prostředků

Samozřejmě, že pokud máte slušený kapitál, můžete se do investiční filatelie pustit s plným nasazením. Tedy pokud máte s investováním už nějaké zkušenosti. Investiční sbírku známek tak můžete budovat rychle. V každém případě ale platí, že byste si měli vybírat takové známky, po kterých je v současnosti poptávka. A jejichž hodnota nejspíš neklesne ani v budoucnu. 

Investiční filatelie pro úplné začátečníky

Pokud to s investováním do známek myslíte skutečně vážně, vůbec nevadí, že jste úplní začátečníci. Důležité je nadšení a hlavně přínosné informace. Když víte, kam se obrátit, všechno je mnohem jednodušší. 

Jestliže s filatelií začínáte, prozkoumejte nejdříve obor. Přečtěte si odbornou knížku, podívejte se do katalogů a probádejte internet. Vyplatí se do toho investovat čas, protože se vám to vrátí dobrými nákupy. Hodí se také navštěvovat burzy nebo sběratele a nasávat zkušenosti. Chce to prostě postupovat menšími krůčky, než se pustíte do větších investic. Pokud vám pomůže zkušenější filatelista, je to také sázka na jistotu. 

Investovat do známek můžete bez zkušeností hned teď

Chtěli byste přeskočit všechno to zkoumání a objevování? Rádi byste věděli, jaké vzácné kousky si drží cenu oproti inflaci a které investiční známky rostou na hodnotě za poslední čtvrtstoletí o stovky procent?

S námi nemusíte řešit technický stav známky, vzácnost ani její původ a historii. S fildy.cz vám stačí dávat každý měsíc drobnější obnost. Začínáte od 500 Kč měsíčně a investiční portfolio vám sestavíme na míru. 

To znamená, že se nemusíte o nic starat. Přesto si můžete dopřát průměrné roční zhodnocení 7 %

Stačí, když se nám ozvete. 

Zhodnotit peníze